Cataracta este o afecțiune oculară legată de înaintarea în vârstă, ce apare în jur de 60-70 de ani. La majoritatea pacienților însă, ea se instalează mult mai târziu, vârsta medie de apariție a cataractei fiind de 73-75 ani.
Cataracta este o acumulare de proteină, ce încețoșează cristalinul natural, afectând astfel vederea. Ea poate apărea la unul sau la ambii ochi simultan. De obicei, în stadiile incipiente ale cataractei, ea determină scăderea vederii și acest lucru poate fi corectat în prima fază cu ochelari. Pe măsură ce ea progresează, vederea pe timp de noapte se poate înrăutăți, iar perceperea intensității culorilor se diminueză și ea, iar mai apoi apare un real disconfort zilnic în desfășurarea sarcinilor obișnuite.
Înlăturarea cataractei este cea mai frecventă intervenție oftalmologică, cea mai sigură și cea mai eficientă. Singurul tratament care poate fi aplicat în cataractă este intervenția chirurgicală cu ajutorul ultrasunetelor. Operația constă în extragerea conținutului opac al cristalinului natural. Se păstrează doar sacul cristalinului în care se introduce un implant artificial care va suplini funcția cristalinului natural. Intervenția este înalt tehnologizată, desfășurându-se pe o incizie de aproximativ 2 mm care nu mai necesită sutură. Facoemulsificarea – extracția cristalinului cu ultrasunete – este o intervenție cu un înalt grad de siguranță și cu riscuri care tind spre zero. Intervenția care este de scurtă durată (10-12 minute) se desfășoară ambulator, fără pregătiri speciale, sub anestezie locală (cu injecție) sau topică (doar cu picături). Urmare a unor investiții considerabile în aparatură și tehnologie, în afara centrelor universitare Iaşi şi Bucureşti, Clinica Oftalmologică Gauss pune la dispoziția celor din zona Moldovei cea mai nouă generaţie de aparatură pentru operaţia de cataractă. Clinica Oftalmologică Gauss e singura care deţine Laserul LenSx pentru operaţia de cataractă, utilizat în combinaţie cu platforma Stellaris Elite, care creşte siguranţa, precizia şi eficienţa intervenţiei chirurgicale de cataractă.
Laserul LenSx, folosit de medicii de la Clinica Oftalmologică Gauss în chirurgia cataractei, reprezintă o tehnologie avansată, permițându-le chirurgilor să personalizeze și să controleze cu precizie de calculator intervenția chirurgicală în funcție de caracteristicile anatomice ale fiecărui ochi. Este fără îndoială opțiunea cea mai avansată din punct de vedere tehnologic pentru pacienții cu cataractă. Alegând Laserul LenSx, vă bucurați de o serie de beneficii importante.
În mod normal, chirurgul opereaza mai întâi un ochi, apoi celălalt. Sunt necesare pregătiri preoperatorii (dilatarea pupilei prin picături și medicație specifică) și respectiv evaluări și instructaj preoperator. La scurt timp după intervenție, pacientul poate pleca acasă, fără a avea restricții deosebite. În prezent se pot trata și viciile de refracție cu ocazia operației de cataractă (miopie, hipermetropie, astigmatism) prin alegerea unui implant artificial personalizat, adaptat conformației fiecărui ochi în parte.
În perioada de recuperare pacientul operat de cataractă primește prescripție și trebuie să-și administreze un colir, de câteva ori pe zi, timp de patru-șase săptămâni. Dacă vindecarea este foarte bună, așa cum este cazul la cei mai mulți dintre pacienți, controalele se derulează post-operator, a doua zi de după operație, și la șase săptămâni.
Medicul decide dacă pacientul va purta ochelari și ce dioptrie, abia atunci considerându-se vindecat ochiul.
Rata de succes în intervențiile chirurgicale de cataractă în Clinica Oftalmologica Gauss este de peste 95%. Mai este important de spus că sunt foarte, foarte rare complicațiile care pot duce la scăderea vederii, iar dacă apar, acestea se rezolvă, cu recuperarea vederii, în mare parte.
După operație, pentru a nu exista complicații, pacientul e bine să evite să doarmă pe partea ochiului operat și să se aplece, dar poate să se plimbe, poate să se uite la televizor, poate să citească, poate să-și facă treburile casnice ușoare spre medii.
Cristalinele artificiale care se introduc în ochi la operația de cataractă sunt de mai multe tipuri, în funcție de tehnologia care o au în spate, în funcție de materialele din care sunt constituite, de protecțiile pe care le au pe suprafață și modul de șlefuire, și astfel au prețuri mai mici sau mai mari. Cristalinele artificiale se introduc în ochi pentru toată viața.
Alegerea cristalinului de către pacient depinde și de ceea ce oferă ca vedere, nu doar de criteriul financiar, iar pacienții clinicii GAUSS pot alege conform cu posibilitățile fiecăruia.
Cristalinele sunt, în principiu, monofocale, torice sau multifocale.
Cel monofocal este cel cu care pacientul vede bine la distanță, iar la aproape poartă ochelari, în majoritatea cazurilor.
Cristalinele torice sunt cele care se folosesc la pacienții cu cataractă și astigmatism.
Cristalinele multifocale se folosesc la pacienții care doresc să vadă bine la distanță și bine la aproape. Operația ajunge la aproximativ 1.000 euro pentru un ochi cu acest cristalin special, și astfel pacientul capătă o independență față de ochelari.
Operații de înaltă clasă pentru pacienții cu cataractă se realizează în Piatra Neamț, la Clinica Oftalmologica Gauss, situată pe Bulevardul Decebal, nr. 14 (vis a vis de Hotel Central Plaza). Medicii Oana Chelaru Postolache și Cristian Postolache, operează la această clinică unde, pe lângă cabinetul pentru consultații, există și o sală chirurgicală dotată cu aparatură de ultimă generație.
NOU!!!
Pacienții ce vin cu Bilet de Trimitere de la medicul de familie primesc o reducere pentru implantul de cristalin artificial.
Articol apărut în ziarul Mesagerul Neamt (mesagerulneamt.ro), în data de 07.08.2022.