Ce este strabismul?
Strabismul (ochii încrucișați) reprezintă deviația globilor oculari de la poziția lor normală si apare atunci când musculatura oculară nu mai funcționează corect pentru coordonarea mișcărilor oculare. Deviația anormală poate fi uni sau bilaterală, intermitentă sau permanentă, orizontală – convergentă sau divergentă -, verticală, rotatorie sau mixtă.
Cel mai adesea, cauzele strabismului prezent în copilărie sunt necunoscute, având o arie largă de potențiali factori. Uneori, strabismul se dezvoltă în urma suprasolicitării vederii pentru compensarea altei afecțiuni oftalmologice.
La adulți, strabismul poate apărea în urma afectării globilor oculari sau a vaselor de sânge de la nivelul acestora. Cauzele de strabism și de pierdere a vederii la adult sunt diverse: tumorile craniene sau oculare, accidentele vasculare cerebrale și diverse afecțiuni musculare sau nervoase.
Operație strabism – ce presupune?
Tratamentul strabismului este complex (optic, ortoptic și/sau chirurgical) și se stabilește după o analizare atentă a gradului afecțiunii și a istoricului pacientului.
Intervenția chirurgicală urmărește realinierea axelor vizuale, prin intervenția asupra unuia sau a doi mușchi mușchi, de la unul sau ambii ochi. O operație strabism nu se realizează cu ajutorul laserului, întrucât nu sunt necesare eliminarea unor țesuturi afectate. Practic, prin intervenția chirugicală se realizează fie slăbirea mușchilor hiperactivi, fie întărirea celor hipoactivi. Inciziile realizate sunt foarte mici, astfel încât recuperarea se face foarte repede.
Clinica Oftalmologică Gauss realizează operații de strabism la adulți, folosind aparatură modernă și metode confortabile de investigații și tratament.